Fabriceer een Fiets is een winnaar!

De winnaars van de Open Data FWD Challenge

De winnaars van de Open Data FWD Challenge

Door gemeenten in Nederland wordt steeds meer data openbaar beschikbaar gesteld. Zo ook in Amsterdam. Maar wat kun je nou eigenlijk met die open data?

Om ontwikkelaars te stimuleren openbare mobiliteitsdata te gebruiken voor slimme toepassingen, organiseerde de Gemeente Amsterdam samen met de Gemeenten Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Waag Society, de Open Data FWD Challenge.

Aan de hand van drie concrete vraagstukken, Autoparkeren, Fietsparkeren en Openbaar Vervoer, werden ontwikkelaars uitgedaagd om digitale oplossingen te bedenken.

Charm is de uitdaging aangegaan en heeft meegedaan in de categorieën Fietsparkeren en Openbaar Vervoer. Met maar liefst 2 concepten wisten we de finale te bereiken:

  • Fabriceer een Fiets: In dit spel melden burgers weesfietsen of fietswrakken via hun app, ontvangen daarvoor een label en bevestigen dit aan de fiets. De gemeente komt langs om de fiets te verwijderen. Terechte meldingen worden beloond met virtuele fietsonderdelen. Een complete virtuele fiets kan worden ingeruild voor een opgeknapte weesfiets.
  • Halte Heraut: Met deze app melden burgers problemen die zich bij een OV-halte voordoen. Via de app zijn ook anderen op de hoogte van actuele problemen. Zo ook de gemeenten en OV bedrijven, die nu sneller de problemen kan oplossen.

En jawel, met “Fabriceer een Fiets” hebben we gewonnen in de categorie Fietsparkeren. En daar zijn we heel blij mee! De jury wist vooral de samenwerking met burgers en het spelelement te waarderen. Andere winnaars zijn “Social Charging” en “GoOV”.

Hoe nu verder? We gaan in gesprek met de Gemeente Amsterdam, om samen met hen het concept verder uit te werken en de app daadwerkelijk te realiseren. Rest ons de gemeenten en Waag Society te bedanken voor het organiseren van deze challenge!

http://www.charm.nl/nl/mobile/fabriceereenfiets.htm

http://waag.org/nl/nieuws/winnaars-open-data-fwd-challenge

http://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/open-data/open-data-forward/